Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Νέα σκληρά μέτρα προανήγγειλε ο αχόρταγος Βενιζέλος


Σε μεγαλύτερη απελπισία βύθισε χθες την ελληνική κοινωνία ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αποδείχτηκε αχόρταγος με τα μέτρα και προανήγγειλε νέα χαράτσια μέσα στο 2011, καθώς η «μαύρη τρύπα» δεν κλείνει με τίποτα...

Αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και άδειασε με αρκετή δόση ειρωνείας τον προκάτοχό του Γ. Παπακωνσταντίνου, στρώνοντας χαλί για το νέο τσεκούρωμα: «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να κάνω δήλωση ότι δεν θα πάρω πρόσθετα μέτρα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να υλοποιήσουμε τον Προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα. Το αποτέλεσμα όμως εξαρτάται από την αγορά, τη φορολογική συνείδηση και τη φορολογική διοίκηση. Το 2011 είχαμε κενό 600.000.000 ευρώ. Χρειάζονταν επικουρικά μέτρα» είπε. Προσέθεσε μάλιστα με νόημα ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι «θερμό».

Αιτιολογώντας πάντως τα νέα φορολογικά μέτρα, προκάλεσε την έκρηξη των «γαλάζιων» βουλευτών, καθώς τα απέδωσε στην έλλειψη συναίνεσης της αντιπολίτευσης. «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η συναίνεση πρέπει να επιβάλλεται από το ένστικτο εθνικής αυτοσυντήρησης και όχι έξωθεν. Δεν είναι ωραία εικόνα αυτή» είπε και ξεκαθάρισε ότι και το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός θα ψηφιστούν ως τυπικοί νόμοι, δηλαδή με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Εν αντιθέσει, πάντως, με όσα μέχρι πρόσφατα έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι «η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της», η ομιλία του νέου υπουργού Οικονομικών έμοιαζε με ομολογία αδυναμίας για την παραμικρή διαπραγμάτευση, ενώ ξεκαθάρισε κυνικά ότι την τρόικα νοιάζουν μόνο οι αριθμοί.

«Απέναντί μας βρίσκουμε τοίχο και δυσπιστία. Το κάθε μέτρο που προτείνουμε περνάει από χίλια κόσκινα. Δεν μας πιστεύει κανένας όταν λέμε ότι θα καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να πάμε σε λύσεις για να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε ενώπιον ανθρώπων, αλλά οι συνομιλητές μας είναι υπόλογοι στους προϊσταμένους τους γα τους αριθμούς».

Προσπαθώντας να χρυσώσει πάντως το χάπι στην κοινωνία που βράζει, παραδέχτηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη φορολογική επιβάρυνση και χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και αποσπασματικά. Επίσης προανήγγειλε μέτρα αντιρρόπησης που θα ενισχύσουν ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή γι’ αυτό με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Γιώργος Λυκουρέντζος

ΠΗΓΗ: www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

visit counter ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 30/7/2010