Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Πρέπει να αλλάξει όψη η παραλία της Ερέτριας


πό τον έλεγχο ενός βετεράνου πιλότου μαχητικών είναι το χειριστήριο του Δήμου της ιστορικής Ερέτριας και της Αμαρύνθου, στη δύσκολη καλλικρατική φάση. Κι αυτό που επιδιώκει ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Βασίλης Βελέντζας είναι να τον απογειώσει, με προωθητική δύναμη τον τουρισμό. Αλλωστε, ο νέος Δήμος Ερέτριας έχει όλες τις δυνατότητες. Εχει εντυπωσιακές ομορφιές, έχει σπουδαία ιστορική κληρονομιά, βρίσκεται κοντά στην Αθήνα (49 χιλιόμετρα μέχρι τον Ωρωπό και από εκεί 15-20 λεπτά με φεριμπότ -έχουν δρομολόγια κάθε 20 λεπτά- μέχρι την Ερέτρια) και τη Χαλκίδα (απέχει 20 χιλιόμετρα), ενώ διαθέτει αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή.

Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μέχρι τώρα είναι… εν υπνώσει, επιθυμεί να αναδείξει ο δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας, ώστε η περιοχή να γίνει προορισμός ολιγοήμερων και πολυήμερων διακοπών κυρίως οικογενειών, μια και το προφίλ της ενδείκνυται γι’ αυτήν την κατηγορία. «Ο τόπος δεν έχει διαφημιστεί, ενώ προσφέρει ποιοτική φιλοξενία και είναι κατάλληλος ιδιαίτερα για οικογενειακές διακοπές» είπε ο κ. Βελέντζας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της Σέτας, ενός μικρού γραφικού χωριού μέσα στα έλατα, στη Δίρφη, το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν.

Για τον δήμαρχο Ερέτριας η απογείωση ενός αεροσκάφους είναι παιχνιδάκι. Ομως η απογείωση της περιοχής είναι πιο… περίπλοκη υπόθεση. Προερχόμενος λοιπόν από τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι άνθρωπος των έργων. Ετσι θέτει ως βασικό στόχο της θητείας του την αναμόρφωση της βιτρίνας της Ερέτριας αλλά και της Αμαρύνθου, δηλαδή της παραλιακής ζώνης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτή η πανέμορφη παραλία πρέπει να αποκτήσει χρώμα, προσωπικότητα, στιλ. Οταν εξαφανιστεί η σημερινή ‟παραγκούπολη”, θα την απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και θα τη χρησιμοποιούν οι καταστηματάρχες για τις υπηρεσίες τους. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά με συνεννόηση, καλή θέληση, ανοιχτό μυαλό και προσπάθεια, πιστεύω ότι θα μπορέσει να γίνει. Αλλωστε είναι για το κοινό καλό. Δεν μπορούν 5-7 επιχειρηματίες, οι οποίοι με τραπέζια έχουν κλείσει όλη την παραλία, να κερδίζουν κάποια λιγοστά χρήματα εις βάρος του πληθυσμού της περιοχής. Αν διαμορφώσουμε ένα ωραίο περιβάλλον στην παραλία και τα μαγαζιά περιοριστούν στην πάνω πλευρά του δρόμου, έχοντας όμως χώρο για τα τραπεζοκαθίσματά τους, θα δημιουργηθεί μια ανοιχτή, απολαυστική θέα προς όφελος όλων».

Ο κ. Βελέντζας μάς έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να τολμήσει. Αλλωστε ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει μόνο η παραγωγή έργου στον τόπο του. Μάλιστα, μιλώντας μας για την καθαριότητα και την προσπάθεια που γίνεται, μολονότι κάποιες φορές δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο των απορριμματοφόρων, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι ικανοποιημένος μόνο όταν οι επισκέπτες θα εντυπωσιάζονται από την εικόνα του δήμου. Βάζει δηλαδή ψηλά τον πήχη.

Εξάλλου, ο δήμαρχος επισήμανε και την ένταξη των έργων αποχέτευσης - βιολογικού καθαρισμού της Ερέτριας και της Αμαρύνθου (αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στους επόμενους 8 μήνες) στο ΕΣΠΑ. Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για σημαντικά έργα, τόσο για την περιοχή όσο και για τον νότιο Ευβοϊκό.

Αλλη μια δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ο αντιπτέραχος είναι η... ιστορική αντιπαλότητα των περιοχών Ερέτριας και Αμαρύνθου, που αποτελούν τις δύο συνιστώσες του καλλικρατικού δήμου!

«Αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί γρήγορα, να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταλάβουμε ότι είμαστε ένας δήμος με κοινά συμφέροντα, που δεν μας χωρίζει τίποτα» ανέφερε ο Βασίλης Βελέντζας, αντιλαμβανόμενος ότι πολλά εξαρτώνται από την επικράτηση πνεύματος σύμπνοιας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναλαμβάνοντας τη δημοτική αρχή βρήκε μια κατάσταση χειρότερη από ό,τι περίμενε, καθώς το κράτος είναι ανέτοιμο για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά δήλωσε: «Οι δύο δήμοι ήταν μικροί, με ελάχιστη οργάνωση και λίγους υπαλλήλους, ενώ οι απαιτήσεις του νέου δήμου είναι σαφώς μεγαλύτερες. Πρέπει λοιπόν να τον οργανώσουμε κατάλληλα, ώστε με τις υπάρχουσες δυνατότητες να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα».

Δημήτρης Κυριακόπουλος



ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

visit counter ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 30/7/2010