Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η αποκλεισμένη (λόγω οδικού δικτύου) Εύβοια αναζητά την ανάπτυξη!


«Η νομαρχία και το σύστημα του ΠΑΣΟΚ, που είχε και έχει τον έλεγχο, κατηύθυναν τους λιγοστούς πόρους σε έργα βιτρίνας και “ημετέρους”. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν γήπεδα 5Χ5 και στο τελευταίο χωριό του νομού, αλλά να μην υπάρχει δρόμος και κάτοικοι σε κάποιες περιπτώσεις». Τα τραγελαφικά που παρατηρούνται στην Εύβοια -απόρροια επιλογών ενός φαύλου συστήματος- και μας περιγράφει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Βασίλης Δεμερτζής είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η περιοχή στερείται βασικών υποδομών. Με πρώτο και σπουδαιότερο, ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο.

«Αποκλεισμένη η Εύβοια αναζητά την ελπίδα της ανάπτυξης» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δεμερτζής. Ειδικά δε για την τραγική κατάσταση των δρόμων αναφέρει στη «δημοκρατία»:

«Η χάραξη του κάθετου άξονα που ξεκινάει από τη βόρεια Εύβοια και καταλήγει στην Κάρυστο, καθώς και ο οριζόντιος άξονας που ξεκινάει από τη Χαλκίδα και φτάνει στην Κύμη είναι αναγκαίες λύσεις. Η μελέτη για την παράκαμψη της Χαλκίδας είναι σε εξέλιξη πάνω από 10 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα! Η διπλή πρόσβαση με δύο γέφυρες που θα παρακάμπτουν τον Μαλιακό κόλπο είναι ένα έργο που θα αναδείξει την περιοχή της βόρειας Εύβοιας, η οποία σήμερα είναι αποκλεισμένη κυριολεκτικά στο κέντρο της Ελλάδας.

Στον νομό μας αυτό που αναφέρουν οι χάρτες σαν εθνικό δίκτυο είναι τις περισσότερες φορές μονοπάτια που έχουν διανοιχτεί και ασφαλτοστρωθεί υποτυπωδώς. Δρόμοι στενοί και επικίνδυνοι, με συνεχείς στροφές, γλιστερό οδόστρωμα, που διασχίζουν τις πόλεις και τα χωριά του νομού.

Η άθλια αυτή κατάσταση του οδικού δικτύου είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη στον νομό. Πώς να γίνουν τουριστικές μονάδες, όταν τα πιο όμορφα μέρη δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση; Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί είναι υποβαθμισμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Τα προσκυνήματα και τα μέρη θρησκευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης των πιστών, αλλά εκτός από κάποια που είναι ονομαστά τα περισσότερα παραμένουν στην αφάνεια».

Αλλά και η τοπική οικονομία δεν παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευβοίας δηλώνει τα εξής:

«Η βιομηχανία, που ήταν άλλοτε ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά στην οικονομία του νομού, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε φάση αποεπένδυσης. Χρόνια τώρα κλείνουν το ένα εργοστάσιο πίσω από το άλλο, αφήνοντας πλήθος ανέργων και υποαπασχολουμένων.

Υπάρχει το παράδοξο ότι στην αντίστοιχη περίοδο οι όμοροι νομοί Βοιωτίας και Φθιώτιδας εμφανίζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς βιομηχανικής ανάπτυξης στη χώρα, σε αντίθεση με την Εύβοια που φθίνει. Ο λόγος είναι απλός: έχουν άμεση πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, αλλά και σε πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Οι πρωτογενείς τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας είναι σήμερα η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τους κατοίκους της Εύβοιας, εκτός Χαλκίδος. Ωστόσο, η έλλειψη μεταποιητικών μονάδων και τυποποίησης, λόγω μη χρηματοδότησης από τη Ευρωπαϊκή Ενωση, υποβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων, τα οποία και διατίθενται στις αγορές σε χαμηλές τιμές».

Οσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, ο Βασίλης Δεμερτζής μάς λέει:

«Οι κάτοικοι της Εύβοιας δεν έχουν την τύχη να απολαμβάνουν νοσοκομειακές παροχές και υπηρεσίες υγείας ανάλογες με τους άλλους Ελληνες. Το νοσοκομείο της Χαλκίδας είναι χώρος για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τα περιφερειακά νοσοκομεία υπολειτουργούν, με σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας βγήκε από το ΕΣΠΑ, παρόλο που τα κεφάλαια ήταν δεσμευμένα, ακυρώνοντας ουσιαστικά το έργο».


Και οι όποιες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης από το νέο μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύονται φρούδες. Μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευβοίας της Ν.Δ.:

«Οι οκτώ νέοι δήμοι που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι δήμαρχοι, ανήμποροι, βρίσκονται θεατές τραγικών καταστάσεων. Η βαθιά οικονομική κρίση που μας έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ έχει διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να αναλάβει σημαντικό μερίδιο κρατικών ευθυνών χωρίς εμπειρία, τεχνογνωσία, οργάνωση και πόρους.

Η διοικητική συνένωση των νομαρχιών με τη συγκρότηση της περιφέρειας σαν δευτεροβάθμιας αυτοδιοικητικής ενότητας έχει τραγικά αποτελέσματα για τον νομό. Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ΑΕΠ στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποκλείεται από τους άξονες χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Εύβοια!».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

visit counter ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 30/7/2010