Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Νοικοκυριά σε… απόγνωση!



Δεν φτάνει που η τανάλια της ανεργίας προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στην Εύβοια, έρχεται η κυβέρνηση να δυσκολέψει περισσότερο τη ζωή των εργαζόμενων γονιών καταργώντας 30 ολοήμερα σχολεία της περιοχής! Το ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, που εξυπηρετεί επί σειράν ετών τις οικογένειες εργαζομένων, «ψαλιδίζεται» από το υπουργείο Παιδείας στη μνημονιακή λογική των «περικοπών παντού». Και αυτή την απόφαση πληρώνει σκληρά η Εύβοια, που χάνει 30 ολοήμερα, τα οποία δεν…πιάνουν το όριο των 60 μαθητών (το σχετικό πρόγραμμα θα εφαρμόζεται από τη νέα σχολική χρονιά μόνο σε εξαθέσια και άνω δημοτικά).

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτή η εξέλιξη ανατρέπει τον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών της περιοχής, οι οποίες, εν μέσω κρίσης, καλούνται να βρουν άλλες λύσεις -πράγμα καθόλου εύκολο- για τα παιδιά τους. Συνεπώς, προκαλείται οξύ κοινωνικό πρόβλημα και ενδεχομένως επιβαρύνονται αυτή τη δύσκολη περίοδο οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Αλλά ποιος από την κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι’ αυτά;

Επιπλέον, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση «θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα του ολοήμερου οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας».

Εξάλλου, η κατάργηση των 30 ολοήμερων σχολείων της Εύβοιας επιφέρει και την απώλεια ισάριθμων οργανικών θέσεων δασκάλων. Προφανώς αυτός είναι και ο σκοπός του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, συρρικνώνοντας το πρόγραμμα, να περικόψει οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση της υφυπουργού παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου εξέφρασαν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Εύβοιας. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, να καταργήσει τα ολιγοθέσια ολοήμερα σχολεία και να μετατρέψει τα υπόλοιπα επίσημα σε “παιδοφυλακτήρια”, αφού προϋπόθεση για να φοιτούν σε αυτά θα είναι να εργάζονται και οι δύο γονείς. Οι δάσκαλοι όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, αν και παρουσίαζε πολλά προβλήματα, γιατί πιστεύουν ότι προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, και στηρίζουν τα παιδιά του ελληνικού λαού. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη απόφασή της, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Οξύτατη είναι και η αντίδραση της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκίδας, η οποία αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή που δείχνει για άλλη μια φορά το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης που δεν διστάζει, στον βωμό της “εξοικονόμησης” προσωπικού και οικονομικών πόρων να “θυσιάσει” οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, αλλά πάνω απ’ όλα να προσθέσει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική οικογένεια που στενάζει κάτω από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Η δημόσια και δωρεάν παιδεία γίνεται “όνειρο απατηλό” για αρκετούς από τους μαθητές μας. Το παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου στην ελληνική οικογένεια, παρά τις όποιες αδυναμίες του, βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών και των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της αυτή.

Οι Ελληνες μαθητές και η ελληνική κοινωνία απαιτούν ίση και δίκαιη μεταχείριση. Το ολοήμερο σχολείο εξυπηρετεί τις ίδιες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες είτε εφαρμόζεται σε εξαθέσια και άνω είτε σε μικρότερης λειτουργικότητας σχολεία. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών στήριξε και στηρίζει τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων που έχουν σημαντική προσφορά στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση ας καταλάβει -όσο ακόμα βρίσκεται στην εξουσία- ότι οφείλει να προασπίζει τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημόσιας εκπαίδευσης. Ομως οι μέχρι τώρα ενέργειές της δείχνουν ότι τα παραπάνω είναι άγνωστες έννοιες γι’ αυτήν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κυβερνητική απόφαση για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, μεταξύ των οποίων 25 στην Εύβοια, ο νομός χάνει κι άλλες 50 οργανικές θέσεις δασκάλων και 10 νηπιαγωγών.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

visit counter ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 30/7/2010